Advies over aanschaf en installatie
Heeft u vragen of twijfels over uw installatie, dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor een goed advies. Ook bij nieuwe installaties komen wij regelmatig (ernstige) fouten tegen. Dan is het belangrijk om niet te wachten om dit te melden, zodat de installateur dit kan aanpassen binnen de garantietermijn.
Wij komen graag bij u langs om u te adviseren bij de aanschaf en installatie van uw kachel, maar wellicht kunt u ook al iets met onderstaande adviezen.
Aanschaf kachel
Let bij aanschaf van uw kachel op het aantal kilowatts. Wanneer u een kachel met een te groot vermogen koopt moet u deze altijd smoren omdat het anders te warm wordt in huis. Doordat u de zuurstoftoevoer daarbij afremt ontstaat veel meer vervuiling van de schoorsteen. De kans is dan groot dat de schoorsteenveger tot soms wel 4 x per jaar moet komen vegen om er voor te zorgen dat uw schoorsteen veilig blijft.
Kachel en schoorsteenkanaal
Het is belangrijk dat deze twee goed op elkaar zijn afgestemd. Een te groot/klein kanaal t.o.v. de kachel geeft problemen zoals creosootvorming of ernstige hoeveelheden roetafzetting. Een te groot kanaal heeft overcapaciteit waardoor de rookgassen meer tijd hebben om af te koelen. Daardoor treedt meer roetafzetting op. Een te klein kanaal belemmert de capaciteit van de kachel, met als gevolg een te lage uitstroomsnelheid, wat eveneens meer afkoeling van de rookgassen tot gevolg heeft.
Zorg dus bij het aansluiten van de kachel dat deze dezelfde diameter heeft als het kanaal. Iets groter bijv. 1 tot 2.5 cm is nog acceptabel, maar beslist niet meer.
Een standaard regel bij het installeren van de schoorsteen is dat de uitmonding op het dak minimaal 50 cm boven de nok van het dak uitkomt, of minimaal 3 meter vanaf de schuine kant van het dak. Wordt dit niet gedaan dan is de kans zeer groot dat u bij bepaalde windrichtingen geen trek in het kanaal hebt, of zelfs terugslag krijgt van rookgassen de woonkamer in.
Zorg altijd bij het installeren van het rookkanaal dat de veiligheids/installatievoorschiften worden nageleefd. In de praktijk worden vaak dubbelwandig geïsoleerde kanalen geplaatst die omkast moeten worden met vuurvast materiaal. Deze omkasting wordt nog wel eens achterwege gelaten.
Bij een schoorsteenbrand nadert de temperatuur aan de binnenzijde van de schoorsteen de 1000 graden. Daardoor kan de stralingshitte aan de buitenzijde bij bepaalde type kanalen oplopen tot wel 600 graden. Het is dan wel zo verstandig om hier een vuurvaste omkokering te laten plaatsen. Er is een merk rookkanaal op de markt waarbij deze omkokering al zit ingebouwd.
Inbouwhaarden
Inbouwhaarden komen wij ook veel tegen, en deze zijn vaak ondeskundig ingebouwd. Wanneer er roet bovenop of achter deze haard kan blijven liggen, is de kans op schoorsteenbrand vele malen hoger dan wanneer deze mogelijkheid wordt uigesloten, bijvoorbeeld door middel van een flexibel rvs rookkanaal aan te sluiten op de inbouwhaard, of door deze aan te storten met vuurvaste mortel bovenop de haard in de vorm van een trechter naar de kacheluitgang toe.
Laat u goed adviseren door
uw schoorsteenveger L.P. van der Garde!



