Uw schoorsteenveger L.P. van der Garde met hoogwerker!

 

Vooraf pakken wij uw kachel in of schermen uw openhaard af, zodat er tijdens het vegen geen vuil en roet uw huiskamer inkomt.

Schoorsteenveger

 

Speelt u met vuur of niet?

Reiniging vanaf de bovenkant voorkomt een schoorsteenbrand.

 

Schoorsteenbrand, voorkomen is beter…

Veel schoorsteenvegers duwen vanuit de kachel een borstel omhoog. Dit is een riskante methode!

 

Visuele inspectie door uw schoorsteenveger L.P. van der Garde

Daarbij wordt gekeken naar:

- mogelijke vogelnesten in de schoorsteen

- de bevestiging van gaas of kap op de schoorsteen

- de staat van het lood (belangrijk om vochtlekkage te voorkomen)

 

Praktijkvoorbeeld 1:

 

 

 

Bij vegen van onderaf bestaat het risico dat men het rooster van de schoorsteen stoot. Daarom stoppen veel schoorsteenvegers vaak te vroeg. Gevolg is dat het bovenste stuk van het kanaal niet wordt schoongeveegd. Dit is het koudste deel van het rookkanaal en juist hier ontstaat de meeste roetaanslag.

 

Daarnaast bestaat het risico dat het roet, als er geen rooster op de schoorsteenuitgang zit, boven op de schoorsteen wordt geveegd, met als mogelijk gevolg dat dit alsnog in brand vliegt.

 

Praktijkvoorbeeld 2:

Dan leest u in de krant:

Schoorsteenbrand......... was net geveegd!?

 

Praktijkvoorbeeld 3:

Zo gaan wij (veilig) te werk

Uw schoorsteenveger L.P. van der Garde werkt schoon en netjes
Uw schoorsteenveger L.P. van der Garde gaat veilig met een hoogwerker het dak op

1

2

3

4

Uw schoorsteenveger L.P. van der Garde zuigt vakkundig uw kachel/haard of haard schoon
Uw schoorsteenveger L.P. van der Garde zuigt na afloop de kachel/haard vakkundig schoon
Uw schoorsteenveger Peter van der Garde

Met onze hoogwerker kunnen wij elk rookkanaal veilig van bovenaf reinigen. Om o.a. schoorsteenbrand te voorkomen reinigen wij uitsluitend van bovenaf! De meeste en hardste roetaanslag bevind zich immers boven

in het schoorsteenkanaal. Na het reinigen van het rookkanaal maken wij meteen de aanwezige vogel- en/of vonkenvangers schoon.

Na een grondige inspectie van uw vonkenvanger, het lood- en voegwerk, kunt u met een vertrouwd gevoel de houtkachel aansteken en genieten van de behaaglijke warmte

Wanneer het reinigen van het schoorsteenkanaal is gebeurd, zuigen wij de kachel/haard vakkundig uit met een innovatieve zuiger. Wij laten uw huis netjes en schoon achter!

Na afloop krijgt u van ons een veegbewijs voor uw verzekering.

Ongetwijfeld zullen bedrijven die van onderaf vegen bovenstaande overwegingen bij hoog en laag bestrijden met mooie verhalen. Feit blijft dat de praktijk deze verhalen tegenspreekt.

Alleen als een schoorsteenkanaal geen rooster bevat en het kanaal helemaal recht is en van onder tot boven dezelfde diameter heeft, kan het van onderaf goed gereinigd worden. Aangezien dit in praktijk veelal niet het geval is, blijft van bovenaf vegen de enige juiste methode.

 

 

"Er is van de week een schoorsteenveger bij ons geweest en heeft de schoorsteen geveegd, van onderaf. Nu hebben we de kachel aan proberen te maken, maar hij trekt niet! De desbetreffende schoorsteenveger wil niet terugkomen, zegt dat hij zijn werk goed heeft gedaan. Nu bel ik u of u wilt komen kijken."

 

Bij inspectie van bovenaf bleek er een nest in de schoorsteen te zitten, dat was niet waargenomen door de vorige schoorsteenveger. Omdat die van onderaf had geveegd is hij gestopt toen hij met zijn borstel niet verder kon! Het nest hield de borstel tegen en de schoorsteenveger dacht bovenin te zitten.

 

"Ik snap er niks van, de schoorsteen was vorige maand nog geveegd !

Hoe kan ik nu toch schoorsteenbrand krijgen?"

 

Wat bleek bij inspectie? Jaar in jaar was bij reiniging van onderaf het roet óp de schoorsteen geveegd. Dat was blijven liggen doordat er een grote sierkap op de schoorsteen zat. Bovendien was het een harde roetsoort die niet wegwaaide. Het roet dat hier was blijven liggen was in brand gevlogen. De brand ontstond dus niet in de schoorsteen maar er bovenop!

 

In uw schoorsteenkanaal zit een hoek van 30 of 45 graden. De borstel van onderaf wil recht omhoog. Daardoor wordt alleen de bovenzijde van het kanaal schoongeveegd. Dit roet valt op het onderste gedeelte waar al een laagje roet lag. Zo ontstaan er twee lagen roet met daartussen een laagje zuurstof. Eén enkele hete vonk kan dan voldoende zijn voor .... een schoorsteenbrand.

 

Omdat wij van bovenaf vegen oefenen wij veel meer kracht uit waardoor de borstel het hele kanaal goed raakt. Wij vegen de volledige lengte van het het kanaal net zo lang totdat het bovenste gedeelte goed schoon is. Omdat dit het koudste gedeelte van het kanaal is, weten wij dan zeker dat de rest van het kanaal ook goed schoon is.

Wordt het bovenste stuk jaar na jaar overgeslagen, dan zal dit steeds verder dicht gaan zitten, waardoor de schoorsteen minder trek krijgt. Daardoor zal het rookkanaal aanmerkelijk smeriger worden, met een toenemende kans op schoorsteenbrand.

 

 

Recensies

 

T  0561 420 505       |      M  0650 235 353