Tips van uw schoorsteenveger over veilig stoken
Heeft u recent een sfeervolle houtkachel gekocht? Of wellicht heeft u er al jaren een in de kamer? Met deze (vaak eenvoudige) tips hou je het veilig en gezellig.
Aanleg / Installatie
- Zorg ervoor dat de uitmonding van uw schoorsteenkanaal minimaal 50 cm boven de nok uitkomt, hiermee voorkomt u dat de rookgassen naar beneden slaan.
- Trekverhogende kappen zijn geen redmiddel bij een te lage uitmonding van uw rookkanaal, in welke vorm dan ook. U heeft wellicht voldoende trek in uw kachel maar uw omgeving is wellicht minder blij met uw incomplete installatie .
- Zogenaamde sierkappen zijn niet meer dan dat de benaming doet vermoeden, een sierstuk met weinig toegevoegde waarde aan de functionaliteit van uw installatie. Sterker nog, ze zorgen vaak voor onvoldoende trek met meer roetaanslag in het kanaal dan nodig is en zorgen ook voor rookoverlast in uw omgeving omdat de rookgassen niet direct omhoog afgevoerd worden maar eerst tegen de onderzijde van de kap slaan alvorens naar beneden afgebogen te worden wat wederom overlast zal veroorzaken in uw omgeving.
- Zorg te allen tijde dat uw rookkanaal is afgestemd op uw toestel. Dit betekend dat de diameter van uw kanaal overeen dient te komen met de diameter van uw toestel. Een te groot kanaal zorgt voor een te lage uitstroom snelheid van de rookgassen met te veel afkoeling als gevolg en dus meer roetaanslag en zelfs vaak creosootvorming als gevolg. Ook is het toestel niet in staat om het te grote rookkanaal goed warm te krijgen bovenin.
- Een te klein kanaal daarentegen zorgt voor een uitstromings belemmering ,m.a.w. het toestel heeft een hogere capaciteit dan dat het rookkanaal aan kan met als gevolg een onvolledige verbranding en dus meer roetaanslag en vaak creosootvorming.
- Een vonkenvanger dient bij voorkeur altijd direct in de uitstroom van de rookgassen geplaatst te worden. Hierdoor blijft het gaas warmer en slibt niet dicht.
- Slipt het gaas wel dicht dan zult u uw stook methode dan wel uw installatie mogelijk moeten herzien. Stoken met windstil of mistig weer zorgt ervoor dat het gaas snel dicht slibt.
- Zorg ervoor dat u goed ingelezen bent voordat u een rookkanaal laat installeren. De meeste dubbelwandige systemen worden bij voorkeur omkast met vuurvast materiaal zoals bjjv. Promatect of vermacell. Laat bij voorkeur het volledige kanaal omkasten vanaf het plafond tot door de dakdoorvoer.
- Een zeer klein aantal dubbelwandige systemen mag zonder omkasting geïnstalleerd worden, laat u goed informeren .
- Bent u van plan om een rvs voering door uw bouwkundig rookkanaal te laten plaatsen, laat dan bij voorkeur een dubbel gedraaide voering met een geribbelde binnenzijde plaatsen. Uit onze ervaring blijkt dat de voeringen met een gladde binnenzijde zeer snel beschadigen bij het reguliere onderhoud. Dit dikwijls in combinatie met een creosootaanslag welke niet of nauwelijks te verwijderen is door de fragiele opbouw van deze voering.
- Een dubbel gedraaide voering met een geribbelde binnenzijde kan rustig met een harde rvs of harde kunstof borstel geraagd worden zonder beschadigen aan te richten aan het kanaal.
- Wilt u om wat voor reden dan ook een trekverhogende kap installeren laat u zich dan eerst goed informeren. De meeste kappen variëren tussen de € 85,00 tot € 125,00 inclusief btw afhankelijk van de uitvoering. In praktijk worden deze kappen voor woekerprijzen aangeboden, wees op uw hoede. De elektrische uitvoeringen uitgezonderd, deze zijn veelal een kostbare investering.
Veiligheid
- Ten allen tijden van bovenaf laten vegen, niet met ladders. Boven 5mtr stahoogte verboden voor eenieder die werkzaamheden verricht voor derden. Dit geldt dit ook voor zzp’ers.
- Waarom er toch nog zoveel schoorsteenvegers met ladders werken of zelfs pannen opschuiven om boven bij de schoorsteen te komen ? De sociale zaken werkgelegenheid ( voorheen arbeidsinspectie) handhaaft niet. Dit komt vanwege onderbezetting van personeel en middelen.
- Dit betekent niet dat het daarom is toegestaan om onbeveiligd te werk te gaan, maar veel bedrijven doen het stiekem toch gewoonweg omdat ze er nog steeds mee weg komen.
- Wanneer er een ongeval plaats vindt bij werkzaamheden op of aan uw woning bent u eindverantwoordelijke, met eventuele vervelende gevolgen.
- U dient als opdrachtgever er op toe te zien dat de werkzaamheden aan uw woning veilig verlopen.
- Het kan natuurlijk zijn dat mensen hun kachel of haard gebruiken als allesbrander en hier dus ook werkelijk alles in opstoken. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Wanneer een haard of kachel niet op de juiste manier gebruikt wordt, is het mogelijk om binnen afzienbare tijd een schoorsteenbrand te veroorzaken. In sommige gevallen is hier vrijwel niet tegen te vegen om dit nog te voorkomen.
Hout
- Hout moet gekloofd zijn binnen half jaar nadat de boom geveld is. Wordt hier langer mee gewacht dan begint het ontbindingsproces wat er voor zorgt dat de verantwoordelijke bacterie het vocht vast hout zelfs nadat het hout gekloofd is. Ook klooft vers hout veel gemakkelijker dan oud hout.
- Stook hout bij voorkeur gemengd, alleen hard hout zoals bijv eiken brand vaak niet fel genoeg door zuurstoftekort ook wanneer alle zuurstof schuiven open staan. Een stuk berkenhout daarentegen brand snel en fel en zorgt ervoor dat het eikenhout ook goed volledig verbrand.
-
Zorg voor schoon droog gekloofd hout
-
Schoon wil zeggen zonder enige vorm van vervuiling door bijv. verf impregneer teer of dergelijke.
-
Droog betekent dat u de jaren gaat tellen vanaf het moment dat u het hout heeft gekloofd en droog heeft opgeslagen.
-
Hout droogt pas goed wanneer de wind vrij door de houtopslag kan blazen, zonder dat er regenwater bij kan komen.
-
Een groot afdak dat rondom open is werkt het beste.
-
Geen plastic zeilen gebruiken of in de garage opslaan want het vocht dat verdampt zal meteen weer terugslaan op het hout.
-
Gekloofd wil zeggen, geen ronde ongekloofde stukken hout stoken, deze drogen heel erg langzaam en bevatten nog te veel vocht om te kunnen stoken, zelfs wanneer u dit rondhout een jaar heeft laten liggen zit er nog te veel vocht in.
-
Heel kleine diameters die niet meer fatsoenlijk te kloven zijn kunt u het beste meestoken op een goed heet vuur.
-
Voor de meeste houtsoorten geldt dat ze na een jaar drogen geschikt zijn om te stoken, voor eikenhout geldt echter een minimum van twee jaar en beter is zelfs drie jaar.
-
Harshoudend hout kan ook gestookt worden mits het drie jaar heeft liggen drogen nadat het gekloofd is, en het moet gemengd met andere houtsoorten worden gestookt. Ook moet men geen harshoudend hout gebruiken bij het aanmaken van de kachel of haard.
Stoken
- Niet te grote stukken hout stoken, het duurt vaak lang voordat ze goed vlam vatten. Kleine stukken drogen en branden sneller en zorgen voor een schoner schoorsteenkanaal.
- Hoe feller het vuur hoe sneller de uitstroomsnelheid van de rookgassen welke minder of geen tijd krijgen om af te koelen in het rookkanaal met weinig roetaanslag als gevolg.
- Hoe meer zuurstof bij het vuur wordt gebracht hoe vollediger de verbranding is en dus minder roetvorming geeft. Kijk maar naar een pelletkachel, deze stuwt geforceerd zuurstof onder het vuur waardoor er een zo goed mogelijke verbranding plaatsvindt.
- Zorg ervoor dat uw toestel een beetje ondercapaciteit heeft wat het mogelijk maakt om uw toestel de meeste tijd lekker door te laten branden. Wanneer een toestel een te groot vermogen heeft zal deze getemperd moeten worden om er voor te zorgen dat het niet te warm wordt met als gevolg een onvolledige verbranding welke veel roetaanslag en rookontwikkeling creëert.
- Te zacht stoken al dan niet in combinatie met te nat hout is de grootste ergernis van uw omgeving in de vorm van rook en stankoverlast. Stook dus altijd goed door met voldoende zuurstof en schoon droog gekloofd hout en u zult versteld staan van het resultaat .
- Voldoende zuurstof bij het vuur is heel belangrijk. Zuurstoftekort zorgt voor onvolledige verbranding – gevolg: extra afzetting van roetdeeltjes in het schoorsteenkanaal. Wanneer het toestel onvoldoende lucht krijgt gaan de rookgassen langzaam door het afvoerkanaal, daardoor hebben ze meer tijd om af te koelen, met als gevolg meer roetaanslag.
- Ook de eventueel aanwezige klep in de schoorsteen dient helemaal open gezet te worden om een snelle uitstroming van de rookgassen te verkrijgen. Dus hoe meer zuurstof, hoe beter de verbranding en dus minder roetdeeltjes.
- Wanneer u op de juiste manier gestookt heeft zult u zien dat er een koffie bruine aanslag in het kanaal zit welke zo fijn is als melkpoeder. Hoe donkerder de aanslag is en/of hoe grovere structuur van de aanslag hoe meer u dient te verbeteren aan u stook methode.
- Grote stukken stoken omdat deze lekker lang branden zien wij vaak terug in de schoorsteen in de vorm van creosoot.
- Het kan natuurlijk zijn dat mensen hun kachel of haard gebruiken als allesbrander en hier dus ook werkelijk alles in opstoken. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Wanneer een haard of kachel niet op de juiste manier gebruikt wordt, is het mogelijk om binnen afzienbare tijd een schoorsteenbrand te veroorzaken. In sommige gevallen is hier vrijwel niet tegen te vegen om dit nog te voorkomen.



