Uw schoorsteenveger L.P. van der Garde met hoogwerker!

 

Tips van uw schoorsteenveger over veilig stoken

 

Zorg voor schoon droog gekloofd hout

 

Schoon wil zeggen zonder enige vorm van vervuiling door bijv. verf impregneer teer of dergelijke.

 

Droog betekent dat u de jaren gaat tellen vanaf het moment dat u het hout heeft gekloofd en droog heeft opgeslagen.

Hout droogt pas goed wanneer de wind vrij door de houtopslag kan blazen, zonder dat er regenwater bij kan komen.

Een groot afdak dat rondom open is werkt het beste.

Geen plastic zeilen gebruiken of in de garage opslaan want het vocht dat verdampt zal meteen weer terugslaan op het hout.

 

Gekloofd wil zeggen, geen ronde ongekloofde stukken hout stoken, deze drogen heel erg langzaam en bevatten nog te veel vocht om te kunnen stoken, zelfs wanneer u dit rondhout een jaar heeft laten liggen zit er nog te veel vocht in.

Heel kleine diameters die niet meer fatsoenlijk te kloven zijn kunt u het beste meestoken op een goed heet vuur.

Voor de meeste houtsoorten geldt dat ze na een jaar drogen geschikt zijn om te stoken, voor eikenhout geldt echter een minimum van twee jaar en beter is zelfs drie jaar.

Harshoudend hout kan ook gestookt worden mits het drie jaar heeft liggen drogen nadat het gekloofd is, en het moet gemengd met andere houtsoorten worden gestookt. Ook moet men geen harshoudend hout gebruiken bij het aanmaken van de kachel of haard.

 

Voldoende zuurstof

Voldoende zuurstof bij het vuur is heel belangrijk. Zuurstoftekort zorgt voor onvolledige verbranding - gevolg: extra afzetting van roetdeeltjes in het schoorsteenkanaal. Wanneer het toestel onvoldoende lucht krijgt gaan de rookgassen langzaam door het afvoerkanaal, daardoor hebben ze meer tijd om af te koelen, met als gevolg meer roetaanslag.

Ook de eventueel aanwezige klep in de schoorsteen dient helemaal open gezet te worden om een snelle uitstroming van de rookgassen te verkrijgen. Dus hoe meer zuurstof, hoe beter de verbranding en dus minder roetdeeltjes.

 

Dan leest u in de krant:

Schoorsteenbrand......... was net geveegd!?

De kans is groot dat in zo’n geval van onderaf geveegd is, daarover het volgende. Het kan natuurlijk zijn dat mensen hun kachel of haard gebruiken als allesbrander en hier dus ook werkelijk alles in opstoken. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Wanneer een haard of kachel niet op de juiste manier gebruikt wordt, is het mogelijk om binnen afzienbare tijd een schoorsteenbrand te veroorzaken. In sommige gevallen is hier vrijwel niet tegen te vegen om dit nog te voorkomen.

 

Tips van uw schoorsteenveger L.P. van der Garde

 

T  0561 420 505       |      M  0650 235 353